Videonauhojen digitointipajat testissä

Image

Kehnoa jälkeä, kallista palvelua. Juha Jauhiainen, teksti

 

Selvitimme vanhoja videokameranauhoja DVD-levyille tai muille muistivälineille siirtävien digitointiyritysten palvelun tasoa. Veimme vuorotellen neljään alan liikkeeseen kaksi Video8 -kameralla tallennettua nauhakasettia. Nauhoitukset olivat pituudeltaan 6 ja 93 –minuuttia.

Kyseiset kesälomanauhat pyydettiin muuntamaan suoraan television ruudulta katsottaviksi MPEG4-videotiedostoiksi. Kasettien mukana liikkeisiin toimitettiin muistitikku nauhoilla olevien video-otosten tallentamiseksi.

Testissä käyttämämme nauhat on tallennettu 90-luvulla, joten ne ovat lojuneet lähes koskemattomina 10 - 15 vuotta. Nauhojen toistossa oli jo aiemmin todettu Video8-kaseteissa tyypillisiä kuva- ja äänihäiriöitä. Näin pääsimme samalla vertailemaan digipajojen osaamista varsinkin vajaalaatuisten videonauhojen kopioinnissa.

30.3.2015 Olemme poistaneet testissä olleiden liikkeiden nimet ja tunniste tiedot.

 

Yhteenveto
Entä mitä digitointipajojen vertailusta jäi käteen? Ainakin se, että videonauhojen kopiointihinnat, tekninen osaaminen ja palvelun taso vaihtelevat huomattavasti eri pajojen välillä.

Vertailussa mukana olleiden neljän pajan työnäytteiden perusteella yhdenkään otoksen MPEG4 -koodausasetukset eivät ole parhaat mahdolliset. Pajojen käyttämät asetukset tuottavat hyvin erilaatuista jälkeä.

Suurten kasettimäärien digitointeja teettävän kannattaa ennen kaikkea katsoa, että tallenteet kultakin nauhalta ovat tulleet kopioiduksi kokonaisuudessaan. Puuttuvia tai häiriöisiä kohtia on myöhemmin vaikea saada teetetyksi samaan hintaan tai hakea niistä hyvitystä.

 

Tulossa HDV-nauhojen siirtotesti.

Image

TOIMITUS: DigiOmmel & Co.

 

 

Laatutakuu

Hankintoja

News One
SONY DHR-1000
DV, miniDV Studio player
Marras 2013
News Two
HP8591E
Spectrum Analyzer
Loka 2014

Osaammeko asiamme?

Maailmassa on vielä muutamia analogisen kuvanauhuritekniikan asiantuntijoita. Meillä on suuri ilo ja kunnia tehdä yhteistyötä sellaisen kanssa. Tämän yhteistyön takia osaamme asiamme.

Tuula & Juha -Omistajat